Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Το κουνέλι σου γουργουρίζει; Κι όμως, κάτι θέλει να σου πει!


Το ξέρατε ότι τα κουνέλια βγάζουν διάφορους ήχους που όλοι τους σημαίνουν κάτι; Οι έμπειροι ιδιοκτήτες κουνελιών συνήθως μπορούν να τα μεταφράσουν, όσοι όμως είστε νέοι κουνελογονείς, θα σας βοηθήσουμε να τους ερμηνεύσετε!

Έχουν παρατηρήσει πολλοί ιδιοκτήτες κουνελιών ότι το πανέμορφο κατοικίδιό τους κάνει διάφορους περίεργους ήχους ανάλογα με την περίσταση. Μην αγχώνεστε, είναι ο τρόπος που θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας για να σας περάσει τα μηνύματα και τα συναισθήματα του. 

Αν μάλιστα μάθετε να τους αναγνωρίζετε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορείτε να είστε σε θέση να αποκωδικοποιήσετε τη γλώσσα του και να ξέρετε τι θέλει να σας πει ανά πάσα στιγμή. Σας παροτρύνουμε να κάνετε τα πρώτα σας μαθήματα με τον οδηγό που ακολουθεί και θα δείτε την επικοινωνία με το αγαπημένο σας κουνέλι να γίνεται μέρα με τη μέρα ακόμα πιο συναρπαστική!

Το κουνέλι γουργουρίζει!

Κανένα γουργούρισμα δεν συγκρίνεται με εκείνον της γάτας, ένα φαινόμενο που ακόμα και η ίδια η επιστήμη δυσκολεύεται να ερμηνεύσει για τον τρόπο που παράγεται και την ακριβή ερμηνεία του. Όμως και τα κουνέλια παράγουν έναν ανάλογο ήχο αλλά μόνο όταν απολαμβάνουν κάτι, όπως για παράδειγμα το χάδι. 

Ο συγκεκριμένος ήχος προκαλείται από το απαλό τρίξιμο των δοντιών τους και δείχνει πως είναι απόλυτα ευχαριστημένα σε αντίθεση με τις γάτες που γουργουρίζουν ακόμα και σε καταστάσεις στρες και πόνου, προκειμένου να ηρεμήσουν. Για τις ίδιες λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά και αγχολυτικά, για τα κουνέλια όμως είναι ένδειξη χαράς και ηρεμίας.

Το γρύλισμα

Κι ενώ το γουργουρητό από το κουνέλι υποδηλώνει πως είναι ευχαριστημένο όπως προαναφέραμε, το γρύλισμα τους σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή δεν είναι χαρούμενα και πως κάτι τους προκαλεί άγχος, θυμό ή φόβο. Το συγκεκριμένο ήχο συνήθως τον παράγουν όταν προσπαθήσετε να βάλετε το χέρι σας μέσα στο κλουβί τους, κίνηση που μπορεί να τα ενοχλήσει και να την αισθανθούν ως απειλή στην περιοχή τους. 

Όταν ακούτε το κουνέλι σας να γρυλίζει, σας προτείνουμε να το αφήσετε να ηρεμήσει και να μην επιχειρήσετε να το χαϊδέψετε ή να το πάρετε στα χέρια σας καθώς από τη φόρτιση και την ένταση που έχει, μία απότομη κίνηση προκειμένου να ξεφύγει, μπορεί να το τραυματίσει άσχημα.

Δυνατή κραυγή!

Η δυνατή κραυγή δεν είναι καθόλου ευχάριστη και συνδέεται με μια άσχημη κατάσταση. Πρόκειται για έναν ήχο πραγματικά διαπεραστικό και σημαίνει πως το κουνέλι είτε είναι τραυματισμένο ή πονάει. Σε καμία περίπτωση μην αγνοήσετε έναν τέτοιο ήχο γιατί σίγουρα αφορά κάτι πολύ σοβαρό. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας το συντομότερο δυνατό, είναι ο πλέον ειδικός για να καταλάβει τι του συμβαίνει και να το βοηθήσει ανάλογα.

Κλαψούρισμα

Όταν το κουνέλι σας κλαψουρίζει σημαίνει πως κάτι το ενοχλεί και παραπονιέται χαριτωμένα όπως θα έκανε ένα παιδί που δεν του κάνουν το χατίρι οι γονείς του. Συνήθως μάλιστα το κλαψούρισμα του το συνδυάζει με επίμονο χτύπημα του πίσω ποδιού του. Καλά θα κάνετε σε μία τέτοια περίπτωση να εντοπίσετε την αιτία που το κάνει να συμπεριφέρεται έτσι ναζιάρικα και να το ηρεμήσετε με τα τρυφερά χάδια σας.

Πηγή: designmagazine.gr