Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Γιατί τα σκυλιά έχουν την κακή συνήθεια να τρώνε τα… κακά;

poop

Ο σκύλος τρώει συχνά τα… κακά. Ο ιδιοκτήτης του όπως είναι φυσικό ουρλιάζει. Ο σκύλος το επαναλαμβάνει. Ο ιδιοκτήτης τρέχει σαν τρελός ουρλιάζοντας έξω από το δωμάτιο. Μήπως η σκηνή σάς μοιάζει γνώριμη;

Ναι, είναι απίστευτα αηδιαστικό. Ναι, είναι δυνητικά ανθυγιεινό. Και ναι, δυστυχώς, είναι αρκετά συχνή κατάσταση στον σκυλίσιο κόσμο, αλλά και στον κόσμο των ζώων γενικότερα.

Ενα κουτάβι μπορεί να δοκιμάσει τα ίδια του τα… κακά για μια σειρά από λόγους:

* Νομίζει ότι μυρίζουν ωραία και έχουν ωραία γεύση (εννοείται βεβαίως ότι τα σκυλιά είναι πολύ κακοί εκτιμητές της γεύσης)
* Πεινάει
* Μπορεί να λείπουν από την διατροφή του βασικά συστατικά ή να έχει υποστεί δυσαπορρόφηση (ανικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει κάποια θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες)
* Του αρέσει να κρατάει το χώρο του καθαρό
* Διασκεδάζει παίζοντας μ’ αυτά (αυτό είναι ιδιαίτερα σύνηθες για σκυλιά που είναι πολύ ενεργητικά, παιχνιδιάρικα και φιλικά)
* Βαριέται
* Ξέρει ότι αν εξαφανίσει τα… αποδεικτικά στοιχεία δεν θα υπάρξει τιμωρία για «ανάρμοστη συμπεριφορά»

Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για αυτό το συνηθισμένο «χούι» αρκετών σκυλιών. Μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι άνθρωποι γιατί ο σκύλος επιλέγει να τρώει τα κακά του, αλλά αν το πρόβλημα εξακολουθήσει να υφίσταται και αφού το κουτάβι μεγαλώσει, τότε ρωτήστε τον κτηνίατρο για μια θεραπεία σ’ αυτή τη συνήθεια. 

Οι κτηνίατροι γνωρίζουν ότι για μια ευρεία ποικιλία σκύλων αυτή αποτελεί μια φυσιολογική συμπεριφορά, ακόμα κι αν οι άνθρωποι εξεγείρονται από την ίδια την ιδέα.

Πηγή: medinova.gr