Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;;; Ποια κατοικίδια ΜΕΙΩΝΟΥΝ το στρες;;;

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;;; Ποια κατοικίδια ΜΕΙΩΝΟΥΝ το στρες;;;

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Washington πραγματοποίησαν έρευνα προκειμένου να εντοπίσουν ποια ζώα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα στρες των ιδιοκτητών τους.

Τα προγράμματα που μελετούν την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ζώα δεν είναι κάτι νέο και έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, της αυτοεκτίμησης και της συμπεριφοράς των παιδιών.

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό «Human-Animal Interaction Bulletin» της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων, τα άτομα που ασχολούνται με την περιποίηση και τη φροντίδα αλόγων φαίνεται πως παρουσιάζουν σημαντική μείωση των επιπέδων του στρες.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες παρακολούθησαν 130 παιδιά, τα οποία εκπαιδεύτηκαν για 12 εβδομάδες στη φροντίδα, την περιποίηση και τον χειρισμό των αλόγων.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν 6 δείγματα σάλιου πριν και μετά το πρόγραμμα. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη σύγκριση των δειγμάτων, τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στη διάρκεια της ημέρας και το απόγευμα, σε σύγκριση με τα παιδιά στη λίστα αναμονής.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα, γιατί γνωρίζουμε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βάσης της κορτιζόλης, ιδιαίτερα το απόγευμα, θεωρούνται πιθανός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ψυχοπαθολογίας», δήλωσε η αναπτυξιακή ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο, Patricia Pendry.

Πηγή: athensmagazine.gr