Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Κατοικίδια ζώα και υγιής τρόπος ζωής


Η υιοθέτηση υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορούν να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους, διπολικής διαταραχής, διαταραχής μετατραυματικού άγχους, και άγχους γενικά. Η φροντίδα για ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να προωθήσει υγιεινές αλλαγές στη ζωή μας με τους εξής τρόπους:

• Αύξηση της άσκησης: Άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα ένα βαρετό απόγευμα σε ένα γυμναστήριο. Το να βγάζετε έναν σκύλο για έναν περίπατο, να ιππεύετε ένα άλογο, ή απλά το να κυνηγάτε ένα γατάκι είναι διασκεδαστικοί τρόποι για να εντάξετε την καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμά σας.

• Συντροφικότητα: Η μοναξιά και η απομόνωση μπορεί να κάνουν διαταραχές όπως η κατάθλιψη, ακόμη χειρότερες. Η φροντίδα σε ένα ζωντανό ζώο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε απαραίτητοι και επιθυμητοί και να σας κάνει να ξεχάσετε τα προβλήματά σας. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων μιλούν με τα κατοικίδιά τους και κάποιοι τα χρησιμοποιούν ακόμη και για να λένε τα προβλήματά τους.

• Βοηθούν να γνωρίσετε νέο κόσμο: Τα κατοικίδια μπορεί να είναι «κοινωνικός καταλύτης» για τους ιδιοκτήτες τους. Οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά σταματούν και μιλούν ο ένας στον άλλο καθώς κάνουν βόλτα. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων επίσης γνωρίζουν νέο κόσμο στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, στις λέσχες για κατοικίδια καθώς και στα μαθήματα εκπαίδευσης.

• Μείωση του άγχους: Η συντροφιά ενός σκύλου μπορεί να σας προσφέρει ηρεμία, να σας διευκολύνει στο να απαλλαγείτε από το άγχος, και να σας βοηθήσει στο να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση, ειδικά αν είστε απρόθυμοι να βγείτε στον έξω κόσμο.

• Η προσθήκη μιας ρουτίνας στην ημέρα σας. Πολλά κατοικίδια ζώα, κυρίως σκυλιά, χρειάζονται τακτική διατροφή και πρόγραμμα άσκησης. Ανεξάρτητα από τη διάθεσή σας, θα πρέπει πάντα να σηκώνεστε από το κρεβάτι για να φροντίζετε το κατοικίδιο ζώο σας.

• Αισθητή ανακούφιση από το στρες. Η επαφή και η κίνηση είναι δύο υγιείς τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει το να χαϊδέψετε μια γάτα ή να βγάλετε ένα σκύλο για βόλτα.

Πηγή: frikaro.gr